Amore of sweden

Den svenska synden online

Värmevallningar

Värmevallningar, klimakterie och sexlivet

Jag är aktiv och sportig. Är medelålders och har ett bra jobb. Det är mycket att göra på jobbet, att vara mamma, fru och samtidigt hålla mig vältränad. Jag upplever att jag har bra kunskap om min kropp och hur den fungerar, till för ett tag sedan.

Menopause

Den senaste tiden har jag besvärats av värmevallningar som till en början startade lätt, men nu börjar bli mer och mer vanliga. De kommer hastigt och försvinner lika fort. I samband med detta fick jag ont när jag och min man hade sex. Det har inte varit ett problem förut. Vi har provat många olika ställningar, men helt plötsligt känns han stor, allt är stramt och obekvämt. Jag tog upp det med min barnmorska i samband med ett cellprov. Barnmorskan sa att det kan bero på att jag är på väg in i menopaus. Det känns tidigt, men så kan det vara. Barnmorskan berättade att det är det som gör att jag känner mig stram och obekväm. Glidmedelsanvändning hjälper mig mycket. Min kropp förändras och jag måste hänga med. Jag har alltid tränat och haft kontroll på min bäckenbotten, men när värmevallningarna började, hade jag även svårt att hålla torrt. När jag sprang, skrattade eller nös, kunde det komma några droppar hur hårt jag än knep.  Tillsammans med kräm började jag använda kulor för att träna upp min bäckenbotten och för att se att jag kniper rätt. Dessa produkter gav mig självförtroendet att lära känna mig själv igen – vad som fungerar för mig, vad som inte fungerar, och våga berätta för min partner vad jag vill ha. Att inte kunna hålla tätt får inte ta över min vardag, och att använda hjälpmedel som knipkulor och glidmedel har verkligen gjort skillnad.  Jag stärks av att utforska och ta kontroll, upptäcka min sexualitet i alla de olika skeden som min kropp kommer gå igenom.

Kristina, 45, barnmorskestudent

info@amoreofsweden.se • December 18, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *