Amore of sweden

Den svenska synden online

hälsa och sex

SEXUELL HÄLSA – vad göra när det inte fungerar?

 

Många människor drabbas under perioder i livet av nedsatt sexuell lust. Orsaker kan vara dels medicinska, dels psykiska. Den medicinska orsaken kan vara att det inte går att få erektion, eller att erektionen inte upprätthålls. Det kan exempel­vis bero på en hjärtkärlsjukdom (de små kärlen i penis blir åderförkal­kade) eller vissa läkemedel.  Hos kvinnor kan det vara hormonella förändringar med torra slemhinnor, vilket gör att det tar emot att genomföra ett samlag. Här finns en lösning med exempelvis glidmedel.

Givetvis ska man vid alla medicinskt misstänkta problem kontakta sin behand­lande läkare eller uppsöka en gynekolog kunnig i sexuell hälsa. Misstänker man att nedsatt lust beror på preventivmedel, tveka inte att kontakta din barnmorska! Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan. ”Jag tål inte hormoner”, säger många kvinnor. Det är en lätt förklaring, men få vet att preventivmedel  innehåller olika sorter hormoner med olika delkomponenter som alla fyller sin funktion. Ge­nom att dra bort eller lägga till en komponent, så kan kvinnans preventivmedels­metod individanpassas, och bieffekterna minskas!

preventivmedel

Beträffande de psykiska faktorerna kan man ställa sig frågan – kan jag njuta på bok­stavligen egen hand? Om det går, då finns det sannolikt inga medicinska orsa­ker till att lustproblem existerar. I många fall kan det vara att man inte har ned­satt lust för sin partner. Finns det problem i relationen? Stress, hög belastning i familjelivet (hämtning/lämning av barn, mycket på arbetet)? Par som är mitt i li­vet kan ibland glömma bort att vårda relationen, att den blir slentrianmässig. Lättill­gängliga teveserier, ökad skärmtid är naturligtvis avkopplande, men glöm inte varandra! Se till att gå på förutsättningslösa dejter; prata om vad ni först såg hos varandra. Kom ihåg att det ska vara kravlöst och inte måste sluta med sex; sex ska man ha för att man VILL.

Om man upplever att kärleken finns kvar, men sexlivet är trist, våga tala med din partner! Hur skulle ni vilja ha det? Om kvinnan har svårt att få orgasm under vagi­nala samlag, kan någon form av sexleksak göra skillnad, då dessa kan ge en direkt stimulans på klitoris; kvinnans mest erogena område. Våga pröva sig fram, hitta igen!

barnmorska

Louise, 33, barnmorskestudent

 

 

info@amoreofsweden.se • December 21, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *